tisdag 10 april 2012

Limecheesecake med passionsfrukt

I söndags bestämde mamma och jag oss för att göra något gott att mumsa på framåt kvällen, så vi åkte ner till ica och köpte ingredienser till att göra en limecheesecake.
Ingredienser:
12st digestivekex
50g smör
4st gelatinblad
2st ägg
2dl lätt creme fraische
400g philadelphia ost
1,5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2st lime, både skalet och saften

Ingredienser, garnering:
1st gelatinblad
2msk strösocker
4msk vatten
2st passionsfrukter



Börja med att krossa alla kexen fint, det ska sedan bli bottnen på cheesecaken. Använd tillexempel en mortel för att få bästa och finaste resultat.






 Smält sedan 50g smör i en kastrull
när smöret sedan är smällt så blandar du de med de krossade kexen.




 rör ordentligt så att allt är fuktigt och mjukt.







Häll över kexblandningen i en form med avtagbar kant och släta ut det jämnt.






 Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt dom ligga där i cirka 5 minuter.













 Fördela ägggulorna från äggvitorna, lägg äggulorna i en skål eller en bunke som du sen ska blanda resten av ingredienserna med.







Blanda äggulorna, creme fraichen, philadelphia osten, sockret och vaniljsockret.









Riv limeskalen och häll över dom i bunken med resten av blandningen.





Vispa med en elvisp tlls det blir en slät och fin smet.








häll ner limesaften i en kastrull och värm sedan upp saften och lägg i gelatinbladen, låt bladen smälta in i saften. Låt det sen svalna.
häll sen ner det i blandningen i en tunn stråle under omrörning.

Vispa sen äggvitorna till ett hårt skum och vänd  ner det i blandningen.




Häll ner blandningen i formen och släta ut det så att det ligger jämt.

Ställ in det i kylen och låt det stå i 1 timme.




När det har gått ungefär 1 timme så är det dags att börja med garneringen.
Lägg ner gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.

Koka upp socker och vatten i en kastrull, ta upp gelatinbladet och smält det tillsammans med sockret och vattnet i kastrullen.







Skär sedan passionsfrukterna på mitten och skrapa ur innehållet, ta inte med hinnorna. Sedan blandar man ner passionsfrukternas innehåll i kastrullen. Låt det sen svalna. När det har svalnat lite så häller man gelen över cheesecaken. Ställ in den i kylen i en timme.


Redo att serveras!














Går också att använda andra frukter eller bär till garneringen, tillexempel hallon.

Lycka till och smaklig måltid!






1 kommentar: